Posetite nas
Novi Sad, Teodora Pavlovića 36
Radno vreme
PON-PET: 7:30-21:00 i SUB: 9:00-16:00
Pozovite nas
065/ 301 99 30 | 021/ 270 49 50

TECAR terapija: sve što treba da znate

U studiju Kinetix, svi fizioterapeuti posvećeni su kontinuiranom učenju i unapređivanju terapijskih tehnika, kao i edukaciji pacijenata. Pored toga, Kinetix prati svetske trendove u domenu fizikalne terapije i stara se o tome da svi pacijenti uživaju vrhunsku terapijsku uslugu koja će obezbediti najbolje rezultate u okviru rehabilitacije ili prevencije.

Pre nepunih mesec dana, studio Kinetix se ponovio sa novim TECAR aparatom svetske klase

U pitanju je napredna tehnologija koja se koristi u okviru fizikalne terapije. Tim povodom želimo da sa vama podelimo više informacija o TECAR terapiji, te da pojasnimo šta je to TECAR terapija, za kakva se bolna stanja TECAR terapija koristi, te koji su njeni konkretni zdravstveni benefiti.

Šta je TECAR terapija?

Da li ste ikada udarili koleno, pa potom instinktivno počeli da ga trljate kako biste ublažili osećaj bola? Trljanjem se stvara toplota koja deluje na okolne nerve, te u trenutku “zavara” mozak i potisne osećaj bola.

Vrlo slično funkcioniše i TECAR terapija jer posredstvom toplote trenutno redukuje intenzitet bola. Međutim, to je tek početak: ova vrsta terapije pospešuje zaceljivanje i ima niz drugih zdravstvenih benefita.

TECAR (Transfer of Energy Capacitive and Resistive), Tecar ili tekar terapija predstavlja inovaciju u oblasti termoterapije.

Ova terapija zasniva se na primeni radiofrekvencijskih strujnih talasa koji uzrokuju toplu reakciju u tkivima. U pitanju je duboko terapijsko delovanje koje doseže duboko u zahvaćena tkiva, podstiče regeneraciju i deluje protivupalno.

Pored toga što u trenutku smanjuje osećaj bola, TECAR terapija obezbeđuje dugoročne rezultate i proizvodi tri različita biološka efekta:

 • Biostimulaciju
 • Mikrocirkulaciju
 • Hiperaktivaciju

Preciznije rečeno, TECAR terapija aktivira metabolizam, kolagen i fibroblast (tj. gradivne ćeliije unutar vezivnog tkiva), ubrzava cirkulaciju i pospešuje limfnu drenažu, te pomaže pri detoksikaciji tkiva, uklanjanju masti i obnavljanju kolagena.

Kako tačno izgleda TECAR terapija?

TECAR terapija spada u veoma prijatne i relaksirajuće rehabilitacione metode. Posredstvom radiofrekvencijskih talasa, dolazi do prenosa energije i ovo deluje blagodetno na zahvaćeno područje. 

TECAR terapija se primenjuje putem dve elektrode: fizioterapeut na područje koje se tretira nanosi posebnu kremu ili gel kao kontaktno sredstvo i potom pritiska elektrodu na kožu pacijenta. 

Radio talasi utiču na telesnu energiju i uzrokuju stvaranje određene količine toplote čime se stvara terapijski efekat. Konkretno, smanjuje se osećaj bola, redukuju se upalni procesi, poboljšava cirkulacija i prema tome - omogućava se bolja distribucija kiseonika i nutrijenata i eliminiše metabolički otpad, i dr.

Ukoliko fizioterapeut proceni da bi bilo dobro, TECAR terapija se može sprovoditi i uz pasivno istezanje, voljnu aktivaciju mišića ili masažu.

Kada se koristi TECAR terapija? Koja bolna stanja uspešno rešava?

TECAR terapija ima zaista široku primenu. Koristi se za lečenje sportskih povreda, u okviru ortopedije, neurologije, reumatologije, neurohirurgije.

TECAR terapija suštinski pospešuje prirodnu sposobnost tela da se oporavi i regeneriše. Nema negativnih nuspojava, te se može bezbedno koristiti i više puta na dan, odnosno onoliko često koliko terapeut proceni da je najbolje.

Kada je reč o konkretnim bolnim stanjima koje uspešno rešava, TECAR terapija koristi se za tretiranje:

 • Različitih sportskih povreda
 • Mikrotrauma i oštećenja tkiva/mišića
 • Premora i upala tetiva (tzv. tendinitis)
 • Bolnih stanja nastala prekomernim nakupljanjem mlečne kiseline u mišićima
 • Degenerativnih promena u kičmi zglobovima (naročito diskus hernija i oni zglobovi koji su dublje smešteni kao npr. zglob kuka)
 • Bola u donjem delu leđa
 • Bola u vratu
 • Bola u ramenom pojasu (zamrznuto rame)
 • Bola u stopalu
 • Bola u kolenu (pogotovo u sklopu postoperativne terapije ili u okviru rehabilitacije prednjih ukrštenih ligamenata

Takođe, bitno je naglasiti da se TECAR terapija koristi kako za stanja akutnog bola, tako i za stanja hroničnog bola.

Kako TECAR terapija pomaže sportistima?

Profesionalni sportisti (kao i posvećeni rekreativci) izlažu svoje telo velikom stresu u toku čestih, intenzivnih treninga. To ih čini posebno ranjivom kategorijom kada je reč o povredama.

Uzmimo kao primer pucanje (tj. rupturu) mišića.

3D ilustracija koja prikazuje oštećenje mišićnog tkiva. Preuzeto sa Wikipedia stranice (izvor: https://www.scientificanimations.com - https://www.scientificanimations.com/wiki-images/, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=85559602).

Ruptura mišića može biti delimična ili potpuna, a dešava se kada osoba naglo menja pravac u toku trčanja i pravi nagle pokrete (tzv. eksplozivni pokreti), nezgodno doskoči i sl. Najčešće do povrede dođe ili usled neke spoljne sile ili usled nedovoljnog zagrevanja (prevelika kontrakcija nezagrejanih mišića može dovesti do pucanja).

Ruptura mišića se utvrđuje na ultrazvuku, a fizioterapeut potom propisuje najbolju moguću terapiju. Često je u pitanju i kombinacija različitih metoda fizikalne terapije i kineziterapije kako bi se ostvarili najbolji rezultati, a TECAR terapija ovde igra veoma značajnu ulogu.

U slučaju rupture mišića, cilj terapije je formiranje što kvalitetnijeg ožiljka kako bi se osigurala maksimalna elastičnost i snaga mišića u budućnosti. TECAR pomaže bržoj regeneraciji mišićnih tkiva, osigurava dobru prokrvljenost, pospešuje distribuciju kiseonika i značajnih supstanci. Time se telu daje prava podrška za oporavak, a smanjuje se vreme koje je potrebno da prođe pre nego što se osoba vrati normalnom funkcionisanju, a potom i fizičkim aktivnostima.

TECAR blagodetno deluje i na druge vrste sportskih povreda, kao i na manje povrede poput istegnuća mišića.

Može li se TECAR koristiti i u estetske svrhe?

Zbog načina na koji deluje na ljudski organizam, TECAR se može koristiti i u estetske svrhe. 

Kao što smo već napisali, TECAR je neinvazivna, opuštajuća i prijatna terapija. Zahvaljujući tehnologiji radiofrekvencijskih talasa, smanjuje se količina masnih naslaga, ubrzava sinteza kolagena i poboljšava tonus kože.

Budući da je u pitanju dubinsko terapijsko delovanje koje smanjuje pritisak masnih naslaga na hipodermis - rezultat je zategnutiji izgled kože, uz eliminaciju efekta pomorandžine kore. Celulit se redukuje uz smanjenje neželjenog zadržavanja tečnosti.

Statistike kažu da stanje celulita ima oko 90% žena i 10% muškaraca. Tipično su u pitanju regije stomaka, butina i zadnjice, te su to najčešće regije koje se tretiraju. Važno je napomenuti da je za najbolje i dugoročne rezultate nužno kombinovati fizičku aktivnost, zdravu ishranu, kao i optimalan unos vode.

Osim celulita, TECAR se može koristiti i za estetske tretmane lica zarad poboljšavanja elastičnosti kože, redukciju bora i pospešivanje tonusa kože.

Želite da se raspitate o TECAR terapiji? Zanima Vas može li Vam TECAR pomoći da se rešite bola i brže oporavite?

U studiju Kinetix u Novom Sadu, uvek smo raspoloženi da vam pružimo sve informacije o uslugama koje nudimo. Naši visokoobrazovani i sertifikovani fizioterapeuti kroje poseban plan terapije za svakog individualnog pacijenta, te na taj način obezbeđuju optimalne terapijske rezultate. Sa pacijentima radimo 1 na 1 u veoma prijatnom i svetlom ambijentu.

Za zakazivanje termina ili postavljanje pitanja, možete nam pisati na info@studiokinetix.rs ili nas pozvati telefonom na 021/ 301 99 29 ili 065/ 301 99 30.

One comment on “TECAR terapija: sve što treba da znate

 1. Zvuci odlicno! Ja sam koristila Shokvejv vise puta, radi uklanjanja celulita i sad bih zelela da isprobam i ovaj metod! Vrlo lepo objasnjeno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *