Posetite nas
Novi Sad, Teodora Pavlovića 36
Radno vreme
PON-PET: 7:30-21:00 i SUB: 9:00-16:00
Pozovite nas
065/ 301 99 30 | 021/ 270 49 50

Spinalna trakcija ili dekompresija kičme: sve što treba da znate

Znate li šta je spinalna trakcija? Koliko ste upoznati sa ovom terapijskom metodom?

Ukoliko ste se ikada mučili sa bolom u leđima, dobro vam je poznato koliko on remeti svakodnevno funkcionisanje i direktno utiče na celokupno blagostanje. Često ova vrsta bola toliko okupira čovekov duh da on više nije u stanju da razmišlja o bilo čemu drugome osim o načinima da se bola reši.

U takvim situacijama, često se poseže za analgeticima kako bi se osećaj bola minimalizovao. Nažalost, ovo stvara samo trenutno olakšanje i ne pomaže pri tretiranju uzroka. Pored toga, prekomerna konzumacija analgetika može stvoriti toleranciju na lek čime se njegovo dejstvo vremenom umanjuje.

Prema statistikama, procenjuje se da otprilike 8 od 10 ljudi nekada u životu iskusi bol u leđima. Uzroci mogu biti različiti - od slabih mišića trupa usled nedovoljne fizičke aktivnosti, preko istegnuća i fizičkih povreda, pa sve do stila života koji opterećuje leđa (npr. dugo sedenje za računarom) i specifičnih zdravstvenih problema koji se tiču same kičme.

Spinalna trakcija ili dekompresija kičme jedan je od preporučljivih terapijskih metoda za lečenje bola u leđima. Međutim, nije za svakoga. Evo šta sve treba da znate o njoj.

Šta je spinalna trakcija ili dekompresija kičme?

Najjednostavnije rečeno, spinalna trakcija ili istezanje, dekompresija kičme, je terapijska metoda koja ima za cilj da smanji pritisak na kičmeni stub (tj. diskove), kako bi se kičma vratila u svoj prirodni položaj, poboljšao protok ključnih nutritijenata, te telo dobilo optimalne uslove da zaceli. Protokom hranljivih materija i kiseonika, može se povratiti integritet oštećenih diskova, kao i njihova visina.

Spinalnu trakciju uvek izvodi stručno lice.

Razlikuju se dve vrste spinalne trakcije:

  • Manuelna spinalna trakcija
  • Mehanička spinalna trakcija.

Kod manuelne spinalne trakcije, stručan fizioterapeut koristi svoje ruke kako bi izvršio trakciju. On koristi posebno odmerenu, stabilnu i kontrolisanu silu koju primenjuje na zglobove i mišiće kako bi povećao prostor između pršljenova i “izdužio” kičmu. 

U slučaju mehaničke spinalne trakcije, koristi se poseban aparat i sto za terapiju koji sadrži kaiševe i druga pomagala. Pacijent se smešta u poseban položaj na sto, a terapeut potom podešava kaiševe tako da se mehanički smanji pritisak na kičmu.

Zašto je važno da se pre spinalne trakcije izvrši procena pacijentovog stanja?

Kako će proces spinalne trakcije izgledati zavisi od stanja i potreba samog pacijenta. Svaki pacijent je slučaj za sebe, te mu se terapija mora posebno prilagoditi. Samoj terapiji prethodi procena pacijentovog stanja koju vrši terapeut.

Zahvaljujući stručnoj evaluaciji, terapeut je u stanju da tačno identifikuje vrstu spinalne trakcije koja bi donela najbolje rezultate, jačinu sile i pritiska, kao i samo trajanje tretmana.

Cilj svake trakcije je vraćanje funkcionalnosti, uklanjanje bola i poboljšanje kvaliteta života pacijenta. Budući da se omogućava vraćanje kičme u njen prirodni položaj, te da dolazi do prijatnog istezanja mišića i zglobova, pozitivno se utiče na pacijentovo kretanje i na to kako se oseća dok obavlja svakodnevne poslove.

Iskusni terapeut će uvek pažljivo pratiti koliki je prag tolerancije pacijenta, te će pažljivo dozirati upotrebu kontrolisane sile.

Koji pacijenti mogu imati koristi od spinalne trakcije?

Spinalna trakcija se koristi uspešno za različita bolna stanja i to najčešće:

  • Bol u leđima ili vratu, kao i išijas
  • Različite vrste i stadijumi diskus hernije
  • Fasetni sindrom (sindrom koji nastaje trošenjem hrskavice koja oblaže fasetne zglobove kičme, pa se trenje između samih kostiju povećava i izaziva bolna stanja)
  • Priklješteni, povređeni ili degenerisani nervi

Spinalna trakcija nije opcija za pacijente koji imaju stanja koja direktno ugrožavaju strukturalni integritet kičme (npr. osteoporoza, infekcije, tumori). Takođe, trudnice, kao i osobe sa kardiovaskularnim bolestima takođe se ne smeju povrgnuti spinalnoj trakciji.

Kako izgleda tretman spinalne trakcije ili dekompresije kičme?

Na početku svakog tretmana, pacijent se udobno smešta na terapeutski sto. U toku samog trajanja tretmana, pacijent može osetiti blago izduživanje kičme usled dekompresije diskova i njihovog oslobađanja od pritiska. Sam tretman je bezbedan i može biti čak i opuštajući.

 

spinalna-trakcija-sto
Sto koji se koristi za spinalnu trakciju

Položaj kičme pri trakciji zavisi od patologije, a određuje ga stručan terapeut. Kičma se proteže kako bi se smanjili ili potpuno uklonili pritisci sa određenih delova diskova koji trpe opterećenje. 

Pacijenti koji imaju ozbiljnije povrede kičme mogu osetiti blagu nelagodnost u toku prvih nekoliko tretmana, ali ona ubrzo nestaje kako se terapija nastavlja. Jedan tretman traje tipično do 30 minuta.

Kako se pacijent oseća nakon tretmana spinalne trakcije?

Oko 20% pacijenata oseća trenutno olakšanje već nakon prve terapije, ali se osećaj bola drastično smanjuje sa svakim novim tretmanom. Većina pacijenata ne oseća nikakve ozbiljne fizičke posledice od tretmana. Uglavnom se javlja osećaj tupe osetljivosti, poput upale mišića nakon treninga, što je reakcija tela na istezanje i dekompresiju kičme.

Pacijenti kojima je dijagnostikovana akutna diskus hernija mogu iskusiti osećaj bola nakon tretmana u prvih nedelju do dve od početka terapije. Ovo je potpuno normalno budući da je potrebno vreme da se disk vrati na svoje mesto i da prestane da pritiska i iritira nerv.

Statistike kažu da oko 50% pacijenata iskusi značajno poboljšanje već nakon druge nedelje terapije. 

Koliko dugo traje period oporavka uz terapiju spinalnom trakcijom?

Uobičajeno, terapija koja uključuje spinalne trakcije traje između 4 i 6 nedelja. Potrebno je između 12 i 20 tretmana da bi se postigao boljitak. Samo trajanje terapije varira od pacijenta do pacijenta i propisuje ga stručni fizioterapeut.

Razmatrate li terapiju spinalnom trakcijom?

U zavisnosti od slučaja, pacijentu se za najbolje rezultate može preporučiti i kombinacija spinalne trakcije i kineziterapije ili nekog drugog fizikalnog tretmana (npr. terapije ultrazvukom, elektrostimulacija). 

Ukoliko niste sigurni da li je spinalna trakcija kao terapijska metoda pravi izbor za Vas, konsultujte se sa sertifikovanim i iskusnim fizioterapeutima Kinetix studija za manuelnu i fizikalnu terapiju. Možete nam pisati na mejl info@studiokinetix.rs ili nas pozvati telefonom na 065/ 301 99 30 ili 021/ 301 99 29. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *