Posetite nas
Novi Sad, Teodora Pavlovića 36
Radno vreme
PON-PET: 7:30-21:00 i SUB: 9:00-16:00
Pozovite nas
065/ 301 99 30 | 021/ 270 49 50

Šta je DNS metoda u kineziterapiji i zašto je važna?

Da li ste ikada gledali Olimpijske igre ili bilo koju sportsku utakmicu, pa pomislili kako atlete i sportisti svojim neverovatnim performansom ostavljaju utisak kao da veoma naporne fizičke aktivnosti deluju tako lako?

Iako genetika i treninzi ovde igraju važnu ulogu, naučnici se slažu da posebne vežbe i tehnike za jačanje stabilnosti torza direktno utiču na performans i značajno pospešuju funkcionalnosti koštano-mišičnog sistema. Stabilizacija se vrši kroz posebnu koordinaciju mišića i kontrolu pritiska unutar abdomena, čime upravlja centralni nervni sistem.  

Razvojna kineziologija, odnosno razvoj deteta do godinu dana starosti, ovde se postavlja kao veoma koristan okvir za bolje razumevanje načina na koji su povezani kosti, zglobovi i mišići tokom pokreta.

Pored toga, razvojna kineziologija nam pomaže da razumemo važnost jačanja kako dinamičke, tako i stabilizatorske funkcije mišića, a upravo se na ovome bazira DNS metoda.

Studio Kinetix u svom timu ima sertifikovane fizioterapeute iz svetski priznate DNS metode koja predstavlja jedan od najnaprednijih pristupa u rehabilitaciji. Veoma smo posvećeni stručnom usavršavanju, te je DNS metoda jedna od mnogih oblasti o kojima kontinuirano učimo.

Pročitajte tekst kako biste se informisali više o DNS metodi. 

Šta je DNS metoda?

Dinamička neuromuskularna stabilizacija (DNS) je funkcionalna metoda rehabilitacije i prevencije čiji je cilj da podstakne prirodni stabilizacijski sistem tela, oslanjajući se pritom na načela motornog razvoja.

Ukoliko biste pratili motorni razvoj dece od njihovog rođenja, pa sve do navršene prve godine života, uočili biste da sva zdrava deca (dakle, ona koja nemaju neki neurološki ili drugi poremećaj u razvoju) zauzimaju iste položaje, usvajaju iste pokrete, te imaju jednak cilj kojem teže - uspravljanje i kretanje na dve noge.

Za razvoj DNS metode iliti metode dinamičke neuromuskularne stabilizacije, zaslužna je Praška škola koja je u 20. veku iznedrila velika imena iz sveta rehabilitacije kao što su Vaclav Vojta, Karel Lewit, Vladimir Janda i Frantisek Vele. Na osnovu njihovih otkrića iz oblasti neurorazvoja i rehabilitacije, profesor Pavel Kolar ustanovio je napredne kliničke protokole koji su osmišljeni tako da unaprede i stabilizuju lokomotorne funkcije - DNS metodu.

Koji su principi DNS metode?

Kao što smo već objasnili, nervni sistem odgovoran je za kontrolu držanja tela, pokreta i hoda, a ovaj vid motorne kontrole uspostavlja se u najranijim danima čovekovog razvoja. DNS metoda se oslanja na saznanja iz ranog neurološkog razvoja u kontekstu motorne kontrole kako bi pomogla pacijentima da povrate funkcionalnosti svog mišićno-koštanog sistema i sindroma koji proizilaze iz povezanosti sa ovim sistemom.

Principi DNS metode uključuju sledeće elemente:

  • Disanje
  • Stabilizaciju torza 
  • Sistem podrške telu i držanju tela
  • Svest o telu i položaju tela
  • Centriranje zglobova (tj. definisanje položaja gde su zglobne površine u maksimalnom kontaktu, a ligamenti i kapsule nalaze se u stanju niske tenzije; ovim se osigurava optimalno opterećenje, idealna uravnoteženost između svih mišića koji se nalaze oko zgloba, kao i maksimalna mišićna snaga)

DNS metoda je dizajnirana da stimuliše delove mozga koji su zaduženi za kontrolu pokreta kako bi se aktivirao tzv. “stabilizatorski sistem” tela. Ovo rezultira boljom svešću o telu i držanju tela, kao i poboljšanim respiratornim funkcijama. Tehnike koje obuhvata DNS metoda stimulišu mozak koji kontroliše mišiće, a krajnji rezultat je optimalan pokret i bezbednost svih zglobova i veza unutar koštano-mišićnost sistema.

DNS metoda uspeva da stabilizuje telo time što vraća telo u tačno one položaje koje dete u razvoju zauzima intuitivno kako bi puzalo i ustajalo iz sedećeg položaja i na kraju - uspravilo se i hodalo na dve noge. Ova metoda teži ponovnom uspostavljanju strukturalnog i posturalnog poravnanja neuromišičnoskeletnog sistema kroz ispravljanje motornih obrazaca celog tela.

U čemu se ogleda značaj DNS metode i kako nam ona pomaže?

Naš lokomotorni sistem, koji nam omogućava da se krećemo i čini ugrubo 75% naše težine tela,  gubi svoje funkcionalnosti vremenom u sklopu prirodnog procesa starenja. To može dovesti do lošije stabilizacije, pogoršanog držanja i disanja, kao i smanjene fukcionalnosti pri izvođenju pokreta.

Da li to znači da se funkcionalnosti nužno neprovatno gube starenjem? Ne. Glavni razlozi za ovo su neadekvatno ponašanje, odnosno loše držanje tela, dugo i nepravilno sedenje, nedostatak fizičke aktivnosti, loša kondicija, stres, višak kilograma i dr.

Kada su funkcionalnosti lokomotornog sistema ugrožene, može doći do akutnih bolnih stanja ili čak hroničnih bolnih stanja, gde je bol pristuan kontinuirano ili nestaje pa se vraća periodično, u epizodama. 

DNS terapija stimuliše pacijentov globalni motorički sistem i oslanja se na prilagodljivost mozga kako bi se kroz terapiju unapredile i ojačale fiziološke veze zarad bolje funkcionalnosti celog tela ili jednog njegovog dela (npr. ramena, donjeg dela leđa, kolena i dr.).

Dakle, u fokusu dinamičke neuromuskularne stabilizacije je upravo funkcionalna stabilizacija koja je neophodna za pomeranje glave i ekstremiteta, kao i za pravu podršku kičmi prilikom sedenja ili stajanja. Proces stabilizacije je automatski i odvija se nesvesno: pre nego što napravimo bilo kakav pokret, određeni mišići kičme i vrata, naša dijafragma i mišići abdomena i karlice - rade na stabilizaciji tela i omogućavaju bezbedan pokret.

Međutim, svaki problem koji se tiče mobilnosti, stegnutog ili zgrčenog mišića, nefunkcionalnog zgloba - zapravo ukazuje na problem stabilizacije.

U okviru DNS metode vežbe se sprovode u posturalnim položajima koje prirodno zauzimaju novorođenčad. U pitanju su položaji poput puzanja i okretanja koji osiguravaju odličnu podršku telu, maksimalnu stabilnost kičme i optimalan položaj zglobova unutar celog tela.

U kojim slučajevima se koristi DNS metoda?

DNS metoda ima široku lepezu primene. Koristi se u sklopu terapije i rehabilitacije, ali i u sklopu prevencije.

DNS metoda nastala je posmatranjem razvoja dece. Koristi se u sklopu rehabilitacije nakon moždanog udara, lečenju kičmenih deformiteta, tretiranju bolnih stanja - pogotovo za bol u vratu i leđima, za čega je trenutno najsavremenija metoda u svetu. Takođe, koristi se u sklopu postoperativne rehabilitacije.

Kad je reč o sportu, koristi se za prevenciju povreda, povećanje izdržljivosti, stabilnosti i poboljšanje funkcionalnosti pokreta.

U sklopu DNS terapije se tretiraju i problemi sa kičmom (npr. skolioza, kifoza, lordoza, diskus hernija), smanjeni mišićni tonus i niz drugih bolnih stanja koja se tiču lokomotornog aparata.

Od DNS metode mogu imati koristi svi, bez obzira na starosnu dob.

Kako tačno izgleda DNS terapija?

Pre nego što se krene sa samom DNS terapijom, terapeut vrši procenu stanja lokomotornog sistema, a potom kroji plan otklanjanja zabeleženih disfunkcija funkcionalnim pristupom.

U toku DNS terapije, terapeut sprovodi blag pritisak na telo pacijenta, a pacijent se nalazi u položaju koji je specifičan i odgovara položajima koje novorođenčad prirodno zauzimaju u toku kritičnih faza svog razvoja. Ovako sproveden pritisak stimuliše reakciju globalnog motoričkog sistema, te uspešno

  • Minimalizuje neuravnoteženo stanje mišića
  • Pomaže pri rešavanju bolnih stanja nastalih usled spazma mišića
  • Poboljšava stabilnost kičme
  • Pozitivno utiče na svest o držanju tela

Kroz ponavljanje posebno skrojenih i ciljanih DNS vežbi i posvećenost kako terapeuta, tako i pacijenta koji i samostalno sprovodi vežbe, stabilizacija kičme se automatizuje, odnosno postaje novo “normalno” stanje tela.   

Rezultati koji se postižu korišćenjem DNS metode su dugotrajniji i kvalitetniji u poređenju sa nekim drugim rehabilitacionim metodama koje tretiraju problem i bolna stanja lokalno (dakle, posmatrajući samo određenu mišićnu grupu), a ne globalno - uzimajući u obzir celo telo i nervni sistem, odnosno sve elemente unutar sistema koji učestvuju u izvođenju pokreta. Istovremeno se tretiraju i uzrok i posledica.

Kako bi se povratile ili održale funkcije tela u globalu, DNS terapija kombinuje neurostimulaciju sa manipulacijom, mobilizacijom, pospešivanjem svesti o držanju tela, treninzima disanja i ciljanim vežbama.

Da li je DNS metoda bezbedna?

DNS metoda je apsolutno bezbedna. U srži ove metode leži podsećanje odraslih pacijenata na obrasce našeg “primitivnog” kretanja, odnosno prirodnog kretanja u doba najranijeg motoričkog razvoja. Spoljni faktori, a naročito moderni način života, dovodi do toga da mnogi pate od hroničnog bola koji najčešće ne nestaje, već samo varira u pogledu intenziteta.

Vežbe u okviru DNS metode vraćaju nas onome što nam je zapisano u genetskom kodu, pa prema tome čovekov centralni nervni sistem automatski percipira ove pokrete kao bezbedne i duboko poznate.

Zdrava beba u toku prve godine života ima pravilne obrasce disanja, prirodno uspostavljenu sinergiju kada je reč o pokretima trupa i ekstremiteta, kao i pravilnu interakciju svih zglobova prilikom izvođenja pokreta. S obzirom da je priroda obskrbila bebe unutrašnjim kompasom za izvođenje bezbednih pokreta, odrasli pacijenti mogu imati velike prednosti od DNS terapije.

Vežbe dinamičke neuromuskularne stabilizacije terapeut propisuje za svakog pacijenta individualno, te kontroliše progresiju vežbi u pogledu težine i varijacija. DNS vežbe mogu biti kako prijatne, tako i izazovne za pacijenta. Fizioterapeut na osnovu svoje procene bolnog stanja, propisuje DNS terapiju u kombinaciji sa drugim tretmanima fizikalne terapije ili manuelne terapije. 

-

Ukoliko želite da saznate više o DNS metodi i načinu na koji Vam ovaj vid terapije može pomoći, obratite se sertifikovanim fizioterapeutima studija Kinetix. Kontaktirajte nas već danas, uvek nam je drago da pomognemo.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *