Posetite nas
Novi Sad, Teodora Pavlovića 36
Radno vreme
PON-PET: 7:30-21:00 i SUB: 9:00-16:00
Pozovite nas
065/ 301 99 30 | 021/ 270 49 50
shockwave-terapija

Shockwave terapija: sve što treba da znate

Da li ste ikada čuli za shockwave terapiju?

Shockwave terapija (terapija šok talasima ili terapija udarnim talasima) koristi se u fizikalnoj terapiji, ortopediji, kao i sportskoj medicini. Glavne prednosti uključuju ubrzano rešavanje osećaja bola kao i brz povratak funkcionalnosti i mobilnosti zglobova.

Budući da je u pitanju nehirurška terapija koja je pritom vrlo efikasna i ne zahteva upotrebu anestetika, shockwave tretman se u modernoj medicini posmatra kao odličan saveznik za lečenje kako akutnog, tako i hroničnog bola.

Studio Kinetix je jedan od retkih centara za fizikalnu i manuelnu terapiju u Novom Sadu koji u svojoj ponudi ima kvalitetne shockwave tretmane po veoma povoljnim cenama. Ukoliko Vas interesuje više o samoj terapiji ili niste sigurni da li je shockwave pravo rešenje za Vas, možete nas kontaktirati putem mejla ili telefonom na 021/ 301 99 29 ili na 065/ 301 99 30. 

U međuvremenu, nastavite sa čitanjem kako biste saznali više o shockwave terapiji.

Šta je zapravo shockwave terapija i kako funkcioniše?

Shockwave terapija podrazumeva terapiju akustičnim talasima koji prenose visoku energiju na bolna područja koštano-mišićnog sistema, bez obzira da li se radi o subakutnim, subhroničnim ili hroničnim stanjima. Ova energija koja se prenosi pospešuje proces regeneracije kostiju, tetiva i drugih mekih tkiva.

Šok talasi ili udarni talasi okarakterisani su naglom promenom u pritisku, velikom amplitudom i neperiodičnim procesom. Kompresovani vazduh unutar shockwave aparata stvara kinetičku energiju koja se prenosi sa kraja predajnika na aplikatoru aparata - na povređeno ili bolno tkivo pacijenta.

Osim u medicinske, shockwave terapija se koristi i u estetske svrhe, primarno za redukciju celulita. Naravno, ovde je važno napomenuti da je za najbolje rezultate veoma važan i zdrav stil života koji podrazumeva i optimalan unos tečnosti, fizičku aktivnost, te raznovrsnu ishranu.

Kakve medicinske efekte stvara shockwave terapija?

Glavni medicinski efekti koje stvaraju visokoenergetski udarni talasi unutar shockwave terapije su:

  • Ubrzan oporavak tkiva
  • Bolja prokrvljenost i podsticanje rasta ćelija
  • Smanjenje osećaja bola
  • Obnova pokretljivosti i vraćanje prethodnih funkcionalnosti
  • Razbijanje kalcifikacija

Šok talasi direktno utiču na arteriole, veoma male krvne sudove koji igraju ključnu ulogu u mikrocirkulaciji. Prilikom kontrolisane shockwave terapije, stimuliše se rast i stvaranje novih arteriola, čime se obezbeđuje bolja cirkulacija i snadbevenost oštećenih tkiva, zglobova i kostiju sa ključnim nutrijentima i kiseonikom. Sve ovo utiče na potpuniji i brži oporavak pacijenta.

Pored toga, hronični upalni procesi mogu oštetiti tkiva i izazvati visok osećaj bola. Upravo u ovakvim slučajevima, shockwave terapija potpomaže aktivaciju tzv. mast ćelija koje su ključne za uspešno zaceljivanje tkiva i zglobova. Talasi koji se oslobađaju prilikom shockwave tretmana takođe stimulišu stvaranje kolagena.

Šok talasi su izuzetno korisni i za razbijanje kalcifikacija. Suvišno taloženje kalcijuma je najčešće rezultat mikrotraume tkiva koja nije na vreme tretirana. Zahvaljujući shockwave terapiji, talasi deluju kao okidač za biohemijski proces kojim se štetne naslage kalcijuma razbijaju, a ostaci se otklanjaju iz organizma prirodnim putem.  

Za koja bolna stanja se shockwave terapija pokazala najdelotvornijom?

Nakon samo 2-3 tretmana, oko 80% pacijenata koji odlaze na propisane shockwave tretmane osećaju značajno olakšanje bola. Shockwave terapija ima široku primenu i pokazala se uspešnom za mnogih različitih bolnih stanja.

U nastavku pogledajte tabelu koja prikazuje najčešća bolna stanja i načine na koje shockwave pomaže njihovo lečenje. Lista, naravno, nije iscrpna, već je tu kako bismo bliže objasnili moć shockwave terapije u različitim slučajevima.

Skakačko koleno Skakačko koleno podrazumeva upalni proces ili povredu pateralne tetive i praćeno je osećajem bola, osetljivosti ili funkcionalnog deficita. Shockwave terapija pomaže već nakon prvog tretmana i prepisuje se kao trenutno rešenje, naročito sportistima kojima ova povreda utiče na fizičku spremnost i karijeru. 
Bol u ramenu ili smrznuto rame Ukočenost i bol u predelu ramenog pojasa mogu biti izazvani kalcifikacijama ili nekim drugim vrstama mehaničkih povreda. Shockwave terapija uspešno uklanja naslage kalcijuma, a u slučaju hroničnog bola - do značajnog poboljšanja dolazi nakon 3-4 nedelje terapije.
Teniski lakat Teniski lakat je bolno stanje uzrokovano prevelikim trošenjem mišića podlaktice, tj. mišića opružača šake. Bol se manifestuje duž spoljašnje strane lakta, na mestu pripoja tetive i kosti, a može se proširiti i na nadlakticu, te uticati na jačinu stiska šake. Shockwave terapija pomaže pri otklanjanju bola i vraćanju funkcionalnosti. Za slučajeve srednje težine, potrebno je u proseku pet tretmana da bi pacijent osetio značajno olakšanje.
Petni trn Petni trn javlja se kao posledica taloženja kalcijumskih soli. Naslage kalcijuma formiraju koštano izbočenje (ili skup manjih izraslina) na donjoj strani petne kosti. Zahvaljujući udarnim talasima, naslage se postepeno razbijaju i omogućava se brz oporavak.
Bol u kuku Sa godinama se mišići i tetive koje se nalaze u sklopu zgloba kuka - troše. Pored toga, u starijim godinama se neretko desi da osoba padne i slomi kuk, zbog čega je potrebna operacija i rehabilitacija nakon ugradnje veštačkog kuka. Shockwave terapija suzbija upalne procese, pospešuje regeneraciju tkiva, te uklanja osećaj bola i osetljivosti povređenog područja.

Kako tačno izgleda tretman shockwave terapije?

Shockwave terapija propisuje se za svakog pacijenta ponaosob. Ono što je veoma važno jeste da čitav terapijski proces, kao i samo izvođenje tretmana, vodi stručan i iskusan fizioterapeut. 

Kao što smo već pomenuli, u pitanju je neinvazivan tretman gde pacijent u toku same procedure oseća pritisak i blagu pulsirajuću silu. Moguće je da se oseti i blaga nelagodnost koja nikako ne sme da pređe u osećaj intenzivnog bola.

Tretman se sastoji iz tri ključne faze:

  1. Stručni terapeut metodom palpacije definiše područje koje bi trebalo tretirati 
  2. Na mapirano područje stavlja se određena količina gela koja je neophodna kako bi udarni talasi mogli efikasno i nesmetano da prodru u dubinu tkiva
  3. Terapeut nežno pritiska aplikator aparata uz mapirano područje i otpočinje tretman

U zavisnosti od povrede i u razgovoru sa pacijentom, terapeut će prilagoditi intenzitet i frekvenciju udarnih talasa, kao i samu dužinu trajanja tretmana.

Efekat shockwave terapije je kumulativan što znači da je potrebno više uzastopnih tretmana kako bi se postigli optimalni terapijski rezultati. Dinamiku terapije određuje terapeut. Minimalni razmak između dva tretmana je 2-3 dana, ali sve zavisi od samog slučaja.

Šta možete da očekujete nakon shockwave tretmana?

Kao što smo već spomenuli, većina pacijenata oseti trenutno olakšanje od bola neposredno nakon shockwave tretmana. Međutim, u zavisnosti od tipa i ozbiljnosti povrede, moguće je da se u roku od 2 do 4 sata nakon tretmana javi otok, ponekad i modrice, osetljivost ili blag osećaj bola tretiranog područja. Ovo je sasvim normalna reakcija tela na shockwave tretman i nije razlog za brigu.

Važno je napomenuti da pacijenti ne bi trebalo da koriste bilo kakve protivupalne lekove ili da stavljaju led na otok budući da će ovo napraviti pometnju: telo je shockwave tretmanom podstaknuto da se samostalno izbori sa upalnim procesima i regeneriše.

Koliki je broj shockwave tretmana potreban zavisi od niza faktora: počev od ozbiljnosti slučaja i tipa povrede, preko opšteg zdravlja i stanja pacijenta, pa sve do toga da li se kombinuje sa drugim terapijama, da li postoje bilo kakvi dodatni otežavajući faktori i sl.

Želite li da zakažete konsultacije ili svoj prvi shockwave tretman u Novom Sadu?

Shockwave tretmani su veoma efektni u terapiji bola budući da visokoenergetski talasi podstiču regeneraciju tkiva, stimulišu metabolizam, izazivaju raspad štetnog depoa kalcijuma i pospešuju vaskularizaciju. Sve ovo čini shockwave terapijom veoma efikasnom za lečenje velikog broja bolnih stanja koštano-mišićnog sistema.

Ukoliko ste pretrpeli fizičku povredu ili trpite hroničan bol već dugo vremena, možete računati na stručni tim studija Kinetix u Novom Sadu. Pozovite nas na 021/ 301 99 29 ili na 065/ 301 99 30 kako biste zakazali konsultacije: rado ćemo Vam pomoći da se što brže i potpunije oporavite!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *